En tung filt gör sömnen mer ljud och hjälper till med sömnlöshet

Det visar sig att vikten av din Tyngdtäcke och trycket som den utövar på din kropp kan ha en betydande inverkan på kvaliteten på din sömn. Dessutom påverkar detta inte bara djupet av att somna, utan kan också som en följd minska stressnivån.

Sömnstörningar kan orsaka en lång lista med sekundära problem om de inte behandlas. Dålig sömn på natten kan markant försämra kroppens normala funktion under dagen. Koncentration är svår, produktiviteten på jobbet eller skolan lider och irritabilitet kan leda till gräl med familj eller vänner.

Enligt en studie av Dr. Temple Grandin (University of Colorado) är stimulering av djupt tryck beröring en typ av terapeutisk ingripande som gynnar nästan alla. I likhet med massage har tryck på kroppen en fysisk och psykologisk effekt.

Experter har funnit att mycket lätt beröring stimulerar nervsystemet, medan djuptryck har en avkopplande och lugnande effekt.

Traditionellt används tunga filtar för barn som upplever sensoriska störningar, ångest, stress eller autismrelaterade problem. "I psykiatrisk praxis är viktade filtar ett av de mest kraftfulla verktygen för att hjälpa människor med ångest, nöd och på gränsen till kollaps," säger läkaren.

Så hur fungerar det?
Den viktade filten lindas runt din kropp som en varm kram. Trycket hjälper till att slappna av nervsystemet och främjar hälsosam sömn. Sjukhuspsykiatriska, trauma- och pediatriska avdelningar använder viktade filtar för att minska ångest hos patienter och för att främja djup, vilsam sömn. Liksom med vagga som lugnar barn, är filtens vikt och tryck på vuxna bekväm och lättad.

När trycket appliceras försiktigt på kroppen släpper det serotonin, vilket förbättrar humöret. När serotonin omvandlas till melatonin i kroppen får kroppen en signal att vila.

Tunga täcken är vanligtvis "viktad" med plastpolyetenbollar som sys i fickorna i hela täcken för att garantera jämn viktfördelning. Vägen på filten utövar djupt tryck genom att verka på djupa tryckreceptorer i hela kroppen. När dessa receptorer stimuleras slappnar kroppen av och känns närmare marken och säkrare. Kliniska studier har visat att när djupa tryckpunkter utlöses orsakar de en ökning av produktionen av serotonin i hjärnan.

Viktade filtar är särskilt effektiva för att minska känslan av ångest. En studie från 2008 som publicerades i tidskriften Occupational Therapy in Mental Health fann att tunga filtar erbjöd en säker och effektiv terapi för att minska patientens ångestkänsla. Dessa resultat bekräftades 2012 i en studie publicerad i Australasian Psychiatry, som visade att viktade filtar framgångsrikt reducerade stress och synliga tecken på ångest.

Inte bara sömnlöshet och ångest!
Depression, ångest, aggression, tvångssyndrom, post-traumatisk stressstörning och bipolär störning har alla varit kopplade till låga nivåer av serotonin i hjärnan, vilket viktade filtar har rapporterat hjälpa till att bekämpa.

Hur man använder ett viktat filt
Filtens vikt kommer att bero på patientens storlek och individuella preferens, men den typiska vikten för en vuxen filt är 7 till 14 kg. Experter rekommenderar att du söker läkare om du har några hälsoproblem. Använd inte ett viktat filt om du har andningsproblem eller problem med cirkulation eller termoregulering.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.